Gemeentegrot valkenburg

Zuid-Limburg staat bekend om de vele mergelgroeves, ook wel grotten genaamd

Een aantal van deze grotten is opengesteld voor bezoekers, zo ook de gemeentegrot Valkenburg. Wanneer u in Zuid-Limburg bent, bijvoorbeeld voor vakantie of een dagje weg, is een bezoek aan de gemeentegrot Valkenburg iets dat u niet over mag slaan. Een bezoek aan deze grot is een fascinerende gebeurtenis, dat u niet mag missen.

Geschiedenis

Zo’n 2000 jaar geleden werd in Valkenburg en omgeving mergel uit de grond gehaald door de Romeinen. Zij hadden de mergel nodig als bouwmateriaal. Het resultaat hiervan zijn enorme groeves onder Valkenburg en omgeving, in totaal zijn er vele honderden kilometers aan gangen onder het gebied te vinden. Een aantal van deze gangen zijn opengesteld voor het publiek. Een van deze grotten is de gemeentegrot Valkenburg. U vindt deze grot onder de Cauberg, waar u een totaal andere wereld binnentreedt dan boven de grond.

Bezoek

In de gemeentegrot Valkenburg vindt u prachtige fossielen, waarmee u de geschiedenis van dit gebied goed kunt bekijken. Tevens kunt u hier de geschiedenis van de mens in dit gebied bekijken en wordt de gemeentegrot Valkenburg gebuikt om verschillende kunstuitingen tentoon te stellen. Wanneer u de grot bezoekt, kunt u hier te voet of met een treintje een rondleiding krijgen.