Grotten valkenburg

In het zuidelijkste puntje van Zuid-Limburg ligt het pittoreske stadje Valkenburg

Deze stad heeft heel wat te bieden: Het is rijk aan cultureel erfgoed,is omgeven door een prachtige natuur, bezit een gerenommeerd kuuroord en telt vele restaurantjes en kroegen. Neem zeker de tijd om de grotten valkenburg te bezoeken.

De mergelgrotten

Onder Valkenburg bevindt zich Gemeentegrot. De Romeinen startten met de ontginning van mergel als bouwmaterilaal zo’n 2000 jaar geleden. Een bezoek neemt u dus mee in de tijd. De grotten valkenburg werden immers ook door de eeuwen heen als schuiloord gebruikt. Het is een schowspel van natuur en cultuur. De grotten valkenburg vertonen namelijk door de ontginning fossielen en schelplagen. De vele generaties brachten er muurschilderingen aan. Ook in de Fluwelengrot , een doolhof van gangen die naar het kasteel leiden, kunt u een rondleiding boeken.

Hoe bezoeken?

De grotten valkenburg kunt u te voet of per trein bezoeken.Een officiƫle gids neemt u mee in een deel van de ondergrondse gangen. Het duurt ongeveer een uur. Tijdens een treinrit van een half uur zal de treinbestuurder uw gids zijn. Surplus krijgt u het oudste deel van de grotten valkenburg te zien en de schuilkelder uit de Koude Oorlog.