Mergelgrotten maastricht

Maastricht, een gastvrije stad

Maastricht ligt in het uiterste Zuiden van Nederland, dichtbij België en Duitsland. De Limburgse stad is een toeristische trekpleister. Het is er aangenaam wandelen tussen de historische gebouwen en pittorekse pleinen. Wat zeker aan te bevelen is, zijn de mergelgrotten maastricht. U kan ze onder andere via een boot op de Maas bereiken.

De winning van mergel

In de Nederlands-Zuid-Limburgse Sint-Pietersberg werd mergel gewonnen als belangrijkste steensoort voor gebruik in bouwwerken. Het heeft geleid tot een labyrint met meer dan 20.000 tunnels. De naam mergelgrotten maastricht vindt zijn oorsprong in de Romeinse tijd, met de naam ‘marga’. Helaas werden de mergelgrotten maastricht meerdere malen als toevluchtsoord voor de stadsinwoners gebruikt. De stad werd immers meerdere malen belegerd.

Een rondleiding door de grotten

De mergelgrotten maastricht vormen een labyrint met meer dan 20.000 tunnels. Het is absoluut verboden de grotten zonder gids te bezoeken! U zal er maar verdwalen in de donkere gangen! Een gids boekt u bij de plaatselijke infodienst. Het is er frisjes tussen de 9 en 10°C dus neem iets warms mee. De rondleiding duurt een uurtje en worden geleid door ervaren gidsen. De mergelgrotten maastricht zijn niet voor bangeriken…